αισθητηριακο-πασχαλινο-παιχνιδι

«ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

 

Για μένα τα αισθητηριακά παιχνίδια αποτελούν βασικό τρόπο προσέγγισης προς τα παιδιά για διάφορες θεματικές. Πιστεύω ότι εκτός από το ότι τα βοηθούν να ανακαλύψουν διάφορες υφές,μυρωδιές,γεύσεις,ήχους κ.α και να ενισχύσουν τις αισθήσεις τους, τα βοηθούν να γνωρίσουν και να μάθουν πράγματα με έναν τρόπο πιο διασκεδαστικό!

Έτσι λοιπόν μιλώντας στα παιδιά για το Πάσχα και βλέποντας τον ενθουσιασμό τους για το έθιμο των πασχαλινών αυγών και το τσούγκρισμα αυτών, σκέφτηκα πριν μπούμε στη διαδικασία να βάψουμε τα αυγά μας να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι με αυτά!

Αυτό το παιχνίδι λοιπόν θα σας παρουσιάσω το οποίο υλοποίησα σε παιδιά 3-4 ετών και θεωρώ ότι απευθύνεται σε παιδιά 2-6 ετών αλλά και σε παιδιά και ενήλικες με Σύνδρομο Down, Αυτισμό και Νοητική Υστέρηση.

Στόχοι:

Ενίσχυση αισθήσεων

Ενίσχυση φαντασίας-δημιουργικότητας

Διασκέδαση

Ενίσχυση συνεργασίας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ανακάλυψη-εξερεύνηση

Γνωριμία με το έθιμο των αυγών του Πάσχα

Αναγνώριση χρωμάτων

 

Υλικά:

Διάφανες λεκάνες

Πλαστικά αυγά σε διάφορα μεγέθη και χρώματα

Νερό

Κουτάλες, κουτάλια, πλαστικά διάφανα ποτήρια, χωνιά, σουρωτήρια (Ό,τι άλλο φανταστείτε!)

Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Στις λεκάνες μας, λοιπόν, βάζουμε νερό και ρίχνουμε 6-7 σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της προτίμησης μας, προσωπικά έριξα κόκκινο. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά που έχουμε και αφήνουμε τα παιδιά να τα παρατηρήσουν. Λογικά θα ρωτήσουν κάτι οπότε ανάλογα απαντάμε.

Μετά και από αυτό ρίχνουμε μέσα τα κουτάλια, τα ποτήρια κ.α και τα αφήνουμε να παίξουν! Καλό είναι ο/η παιδαγωγός να μην επέμβει σχεδόν καθόλου στο παιχνίδι καθώς είναι πολύ όμορφο να τα παρατηρεί και να ακούει αυτά που λένε. Φυσικά αν υπάρχει κάποια ανάγκη μπορεί να βοηθήσει. Είναι όμως υπέροχος ο τρόπος που παίζουν με αυτού του είδους τα παιχνίδια, καθώς, δημιουργούν δικές τους ιστορίες και δημιουργούν πάνω στο παιχνίδι δικά τους αυτοσχέδια παιχνίδια.

Θα δείτε να τσουγκρίζουν τα αυγά, να γεμίζουν τα ποτήρια με νερό και αυγά και να τα αδειάζουν, να κάνουν πως τα μαγειρεύουν, πως τα πλένουν, πως τα βάφουν.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι όλα τα υλικά μέσα στη λεκάνη και τα παιδιά παίζουν. Κάποια στιγμή η Μ. 3,5 ετών κρατώντας μία κουτάλα σούπας και έχοντας βάλει μέσα ένα μικρό σε μέγεθος αυγό μου λέει: «Δασκάλα κοίτα ψήνω ένα αυγό μελάτο!».

Καλή Διασκέδαση!

 

Σπυριδούλα Πουλιάση, Παιδαγωγός-Μουσικός

( Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου,

θα με βρείτε στην ομάδα που έχω δημιουργήσει στο facebook :

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/ )